lördag 20 augusti 2016

Surströmming och Kantareller

Inledningsvis ska jag berätta att jag kör med spotify i lurarna.  Igen. Gick ju riktigt bra sist. Riktigt mysig känner jag. Få se om jag åker ut med huvuet före...... Kenneth har gått och lagt sig och jag vill ju på glömma av mej och sjunga med i refrängerna...... Ska försöka låta bli. Jag kan ju skrämma slag på maken med mitt ylande.

Vi har nyss kommit hem från en härlig kväll i Alträsk. Det är en gammal trevlig tradition att vara där på surströmmingspremiären.

Trångt, stimmigt och alldeles fantastiskt trevligt.


Vackert dukat..... Jag menar inte Calle. Ja nog för att han dög alldeles ypperligt som sällskap men som bordsdekoration...... Njaaaa. Nä.


Som traditionen påbjuder... Alltid en bild på Doris första tugga.


Mina bisittare


Gillar att vinna på lotteriet i Alträsk. Speciellt sånt som är hemgjort och som går att äta. Som ni ser vann vi både Tomatmarmelad och en krusbärsmarmelad.... Kaffet tror jag inte var odlat i Alträsk........ Tror jag.


Fattarn ni..... Vi blev bjuden på surströmming i går också. Två surströmmingssittningar på Premiärhelgen.... Hehe. Ja i bland ska man ju ha fullpott.

I går var vi till Kicko och Thomas. En mycket trevlig kväll, dock var den varken trångt eller stimmigt. Men alldeles ljuvlig.Trevliga människor runt ett bord med surströmming med alla tillbehören.




Kickos och Thomas grannar var med. När sedan grannen gick hem för att fixa efterrätten och kom tillbaka med denna härliga skapelse..... Jag säger bara: Inte  dumt, nä inte dumt alls.

I morgon blir det inte surströmming.....
'Tror jag. Planen är att damma iväg till Pite och kolla Folkrace. Det går visst sagolikt bra för Kent.
Det är tvådagars tävling.
Synd att man inte kan klona sig en sån här helg när man vill var på flera ställen samtidigt.

Kenneth hade arbetsdag med jaktlaget i dag dessutom. Jag och Doris passade på att vara på en utförsäljningsrea. Vi var inte ensamma där. Nix...... Långa köer. Gjorde inget för det hör ju som till. Några bra fynd gjorde vi allt.

Sist skrev jag ju att vi skulle iväg på lunch på Cafe Rävasten. Inte på en fläck blev vi det minsta besvikna. Vi åt till vi sprack och det var alldeles vansinnigt gott.

Få se då vad har jag mer att skriva om.......!! !! ! !??
Nä men just det:
- Kantareller för tusan. Massa kantareller.

Jag och Mara var ju ut för några dagar sedan och hittade en korg med kantareller som vi tog och for och uppvaktade vår kompis med. Hon fyller snart jämt. Vilken dag som helst nu. Kommer nog aldrig att lära mej vilket datum. Men i år var vi inte för sent ute. Tror jag.

När jag såg att det skulle regna på fredag så bad jag Kenenth följa med ut i skogen. På morgonen, innan regnet Ville så gärna få tag i lite till kantareller att ge både till Kicko och Thomas åsså även att ta med som en vinst till lotteriet i Alträsk.
Så tidigt som tusan klev vi i stövlarna, greppade en korg var och begav oss ut på svampletning.

Gick så tokigt fint.

Kolla bara.

Först hittade vi en liten fläck. Härligt.

Men efter en stunds promenerande och kollande här och där, på ställen där vi sett kantareller tidigare år. 
Så plötsligt....
Tjoffs sa det bara så var korgarena fulla, vi hittade en riktigt fin fläck. 


Här försöker jag få Mara att förstå det fina i kantarellerna, men hon bara undrar var blåbären är.... Kanske lika bra att vi söker olika saker i skogen


Den ena korgen väger 5 kilo när den är full med kantareller, den andra korgen vägen 6 kilo. Tur att jag hade bärhjälp, med mina karpaltunnlar hade jag aldrig fått hem korgarna.

När vi kom så hade det fortfarande inte börjat regna. Nå men då greppade vi en mindre korg och kollade av ett annat ställe...... 
Hehe, mera kantareller.


Då for vi direkt till kompis Kjell och i utbyte mot kaffe så satt jag mej och rensade så han fick lite kantareller han också.

Men se där och då kom regnet. En rejäl rotblöta kom det på fredag. Skönt.

Stor del av livet, alltså mellan surströmmingarna och reor har bestått av att rensa. Men nu är svamparna i min frys eller levererade lite hit och dit.

Tur att det är så himla roligt att ströva och söka svamp. Det är verkligen kvalitet i livet. Skulle gärna göra det alla dagar...
Men lite annat skoj måste man ju också hinna med.

Nä nu tror jag att jag gör som Kenneth. Lite skönhetssömn innan det är dags för biltävling...... 

Ha det gott alla.










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar